Kárpitozás vagy védőhuzat?

Sokunkban felmerül a kérdés, hogyan óvjuk ülőgarnitúráinkat. Ilyenkor beugrik a nagyi által használt védőhuzat… Elegánsabb és igényesebb, ha átkárpitozzuk a sérült, régi felületet, csupán az a kérdés milyen a jó kárpit anyag?

A legfontosabb a textil kopásállósága, azaz a MARTIN DALE test.

karpitozasSokat hallottunk róla, de nem tudjuk mit is jelent?

A MARTIN DALE teszt során ellenőrzik az egyes anyagok, bútorszövetek tartósságát, illetve alkalmasságát bizonyos célokra. Például, hogy az egyes bútorszövetek csak otthoni használatra vagy beruházásokhoz (hotelek, közintézmények, vendéglátóhelyek, stb.) intenzívebb igénybevételre is betervezhetőek-e. A vizsgálat dörzsteszt vagy kopásállósági teszt néven is ismert.

A vizsgálat során 1000 ciklusonként számolják a dörzsöléseket. Az általános bútorszövetek 20.000 ciklus körüli eredményt érnek el. Minél magasabb a kopásállósági szám, annál jobban használható a bútorkárpit erőteljesebb igénybevételű bútorokra. A 30.000-es érték körüli textilek már kiválónak számítanak beruházásokhoz, például szállodai felhasználásra szobákba, lakosztályokba, konferencia termekbe. A 30.000 ciklus fölötti kopásállósági érték olyan szolgáltatóegységekben lehet elvárás, mint a következők: 24 órán át fogadóképes terminálok, várótermek, 24 órán át nyitva tartó ügyfélszolgálati központok, non-stop kaszinók, orvosi ügyeleti helyiségek vagy további nyilvános intézmények: színházak, stadionok, előadótermek, gyorséttermek.

A 100.000-es kopásállóság már nem növeli érdemben az anyag használati értékét, nem feltétlenül jelenti a bútorszövet jelentős élettartam növekedését.

A MARTIN DALE szabványú bútorszövet dörzsteszt elsősorban az Egyesült Királyságban és Európa további országaiban elterjedt. Más országokban, úgy, mint az Egyesült Államok, egy hasonló, de mégis különböző teszt az elfogadott. Ez a Wyzenbeek teszt, amely más néven kettős dörzsteszt.

MARTIN DALE vs. Wyzenbeek teszt

MARTIN DALE teszt esetén a gép körkörös irányban dörzsöli a bútorszövet, műbőr szálait, felületét, néhány esetben, nyolcas alakzatban, míg a Wyzenbeek teszt során az anyag szálirányának megfelelően oda-vissza koptatja a szövetet.

A MARTIN DALE és a Wyzenbeek bútorszövet teszt két különböző metódus, általánosan használt mind a kettő a kopásállóság mutatószámaként. Nincsen korreláció a kettő között, nem egyértelműen összehasonlíthatóak a tesztriportjaik.

karpitozas_2A bútorszövetek tényleges tartósságát a teszteredményeken kívül még számos tényező befolyásolhatja:

  • bútorszövet, műbőr rosttartalma, szövéstechnikája, egyéb összetevője,

  • bútorok tervezési tulajdonságai, formaviláguk,

  • bútorkárpitozási, illetve varrási technika,

  • kárpitozott bútor karbantartása, tisztítása és a használati szokások

Enoa és Nanova:

Dupla mikro anyag, rendkívül nehéz gyártás technológia, de az eredmény is páratlan. Egy igen magas Maretin Dale tesztű anyag a végeredmény, mely minden fontos paraméterben, nyúlás, színtartósság, kezelhetőség kiváló. Az ENOA Marco Clean dörzstesztje 90000 a NANOVA 150000. Ez a szállodaipari felhasználhatósági követelmény 4-8 szorosa. Bármelyik minőségről bármilyen szennyeződés egy egyszerű kelmével, vagy vileda kendővel, vízzel tisztítható és letörölhető. 30 fokon mosható. oldószeres folyadékkal nem kezelhető. A NANOVA 5 év tisztíthatósági garanciával kapható.

Kárpitozás vagy védőhuzat?

Vissza az el�z� oldalra

Függöny, méteráru bolt Budapest

Jó minőségű, igényes textíliák, függönyök, tapéták, szőnyegek, asztalterítők, ágytakarók és egyéb kellékek, kiegészítők forgalmazása.
P and K Függönyszaküzlet